AI Creative Guide

গাইড

AI আউটপুট আৰু ডিজাইন ছফ্টৱেৰৰ মাজত ৰংৰ প্ৰ’ফাইল কেনেকৈ মিলাব

Photoshop বা Illustrator-ত আমদানি কৰিলে AI-য়ে সৃষ্টি কৰা ৰংবোৰ সঠিক দেখাৰ বাবে আপুনি কি কৰিব লাগে?

AI-য়ে সৃষ্টি কৰা ৰংবোৰ Photoshop বা Illustrator-ত সঠিক দেখাৰ বাবে, প্ৰথমে জেনেৰেটৰে ব্যৱহাৰ কৰা ৰংৰ স্থান (color space) চিনাক্ত কৰক, তাৰপিছত আপোনাৰ ৱৰ্কস্পেচ বেলেগ হ’লে আমদানিৰ সময়ত ফাইলটো স্পষ্টভাৱে sRGB-লৈ ৰূপান্তৰ কৰক। এই প্ৰক্ৰিয়াই এডিটিংৰ সময়ত ইমেজৰ এমবেড কৰা প্ৰ’ফাইল উপেক্ষা কৰিলে বা মিলা নোখোৱাকৈ থাকিলে হোৱা ফিকা বা অতি-সন্তৃপ্ত (oversaturated) চেহেৰা প্ৰতিহত কৰে।

AI আউটপুটত sRGB আৰু Display P3 বুজি পোৱা

বেছিভাগ আধুনিক AI ইমেজ জেনেৰেটৰে Display P3 বা Adobe RGB-ত আউটপুট দিয়ে, যিবোৰ ৰংৰ স্থানে বেছিভাগ ৱেব ব্ৰাউজাৰ আৰু পুৰণি মনিটৰত ব্যৱহাৰ হোৱা মানক sRGB-তকৈ বহল গেমুট (gamut) প্ৰদান কৰে। Display P3-য়ে সেউজীয়া আৰু ৰঙা ৰঙৰ বহল পৰিসৰ সামৰি লয়, যাৰ ফলত হাই-এণ্ড ডিসপ্লেত ইমেজবোৰ অধিক জীৱন্ত আৰু সন্তৃপ্ত দেখা যায়। কিন্তু, যদি আপুনি সঠিক ৰূপান্তৰ ছেটিংছ নথকা sRGB-লৈ ছেট কৰা ডিজাইন ছফ্টৱেৰত Display P3 ইমেজ খোলে, তেন্তে ছফ্টৱেৰে ৰংৰ মানবোৰ ভুলভাৱে ব্যাখ্যা কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত চেহেৰা ফিক আৰু ধূসৰ হয়। আনহাতে, ৰূপান্তৰ নকৰাকৈ বহল-গেমুটৰ ইমেজ এটা সংকীৰ্ণ স্থানত জোৰ কৰিলে ক্লিপিং (clipping) হ’ব পাৰে, য’ত অতি-সন্তৃপ্ত ৰঙৰ সূক্ষ্ম গ্ৰেডিয়েশ্যনবোৰ হেৰাই যায়। লক্ষ্য হ’ল ৰংবোৰক ‘অধিক উজ্জ্বল’ কৰা নহয়, বৰং সংখ্যাগত মানবোৰ আপোনাৰ নিৰ্দিষ্ট ডিসপ্লে পৰিৱেশলৈ সঠিকভাৱে প্ৰয়োগ হয় সেয়া নিশ্চিত কৰা। যদি আপোনাৰ মনিটৰ sRGB-লৈ কেলিব্ৰেট কৰা হয়, তেন্তে P3 ইমেজ এটা তেতিয়াহে সঠিক দেখা যাব যেতিয়া ছফ্টৱেৰে বহল মানবোৰ আপোনাৰ সংকীৰ্ণ স্ক্ৰীণ পৰিসৰলৈ বুদ্ধিমত্তাৰে মেপ কৰিব। যদি আপোনাৰ মনিটৰে P3 সমৰ্থন কৰে, তেন্তে আপুনি সম্পূৰ্ণ জীৱন্ততা বজাই ৰাখিব পাৰে, কিন্তু আপোনাৰ অন্তিম এক্সপ’ৰ্ট ফৰ্মেটে সেই বহল গেমুট সমৰ্থন কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিব লাগিব, নহ’লে অতিৰিক্ত ৰংৰ তথ্য যিহেতু হেৰাই যায়।

সঠিক ৰং ব্যৱস্থাপনা ছেট কৰা

আপোনাৰ ডিজাইন ৱৰ্কস্পেচটো ডিফল্ট ধাৰণাসমূহৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰি ৰঙৰ স্পেচসমূহ সজ্জিত কৰিবলৈ ইচ্ছাকৃতভাৱে কনফিগাৰ কৰা হ’ব লাগিব। Photoshop-ত, Edit > Color Settings-লৈ যাওক। সাধাৰণ ৱেব আৰু প্ৰিণ্ট কামৰ বাবে, আপোনাৰ Working Space sRGB IEC61966-2.1-ত ছেট কৰক। ই সৰ্বজনগ্ৰাহ্য হোৱা বাবে ই আটাইতকৈ নিৰাপদ বেসলাইন। আপোনাৰ Conversion Options "Relative Colorimetric"-ত ছেট কৰক আৰু "Black Point Compensation" চেকবক্সটো সক্ৰিয় কৰক। Relative Colorimetric-এ উৎস ইমেজৰ হোৱাইট পইণ্ট সংৰক্ষণ কৰে, যি AI-জেনেৰেটেড আৰ্টৰ ইচ্ছাকৃত উজ্জ্বলতা আৰু কনট্ৰাষ্ট বজাই ৰাখিবলৈ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। Black Point Compensation-এ নিশ্চিত কৰে যে গাঢ় টোনসমূহ সঠিকভাৱে মেপ কৰা হয়, যাৰ ফলত ছায়াবোৰ অতি ক’লা বা অতি উজ্জ্বল হৈ পৰা নাই। Illustrator-ত, File > Document Color Mode-ৰ তলত একেধৰণৰ ছেটিংছসমূহ থাকে। নিশ্চিত কৰক যে ই আপোনাৰ প্ৰধান আউটপুট প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে মিলে। যদি আপুনি হাই-এণ্ড ডিজিটেল ডিসপ্লেৰ বাবে ডিজাইন কৰিছে, তেন্তে আপুনি Display P3 বাছনি কৰিব পাৰে, কিন্তু আপুনি মনত ৰাখিব লাগিব যে পুৰণি ডিভাইচসমূহে ইয়াক সঠিকভাৱে ৰেণ্ডাৰ নকৰিবও পাৰে। আপোনাৰ ৱৰ্কিং স্পেচত ধাৰাবাহিকতাই এপ্লিকেশ্যনসমূহৰ মাজত সলনি কৰোঁতে হোৱা অপ্রত্যাশিত পৰিৱৰ্তনসমূহ ৰোধ কৰে। সম্ভৱ হ’লে হাৰ্ডৱেৰ কেলাইব্ৰেটৰ ব্যৱহাৰ কৰি আপোনাৰ মনিটৰ কেলাইব্ৰেট কৰা হৈছে নে নাই সেয়া সদায় পৰীক্ষা কৰক, কাৰণ প্ৰফেশ্যনেল ৰং মিলাই থকাৰ বাবে ছফ্টৱেৰ-অনলি কেলাইব্ৰেচন প্ৰায়েই যথেষ্ট নহয়।

ভাইব্ৰেন্সি হেৰুৱাব নোৱাৰাকৈ PNG/JPG ফাইলসমূহ কনভাৰ্ট কৰা

AI-জেনেৰেটেড PNG বা JPG ইমপোৰ্ট কৰোঁতে, যদি আপোনাৰ ছেটিংছ ইতিমধ্যে কনফিগাৰ কৰা হৈছে, তেন্তে স্বয়ংক্ৰিয় ৰং ৰূপান্তৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰিব। বৰং, জীৱন্ততা সংৰক্ষণ কৰিবলৈ এটা সচেতন কাৰ্যপ্ৰণালী অনুসৰণ কৰক। প্ৰথমে, ইমেজৰ প্ৰকৃত ৰং স্থান নিশ্চিত কৰিবলৈ ইমেজ প্ৰপাৰ্টি পৰীক্ষা কৰক। যদি ইমেজটো ইতিমধ্যে sRGB ত থাকে, তেন্তে কোনো ৰূপান্তৰৰ প্ৰয়োজন নাই; কেৱল ইয়াক খোলক। যদি ইমেজটো Display P3 ত থাকে আৰু আপোনাৰ ৱৰ্কস্পেচ sRGB ত থাকে, তেন্তে Edit > Convert to Profile মেনু ব্যৱহাৰ কৰক। গন্তব্য স্থান হিচাপে sRGB নিৰ্বাচন কৰক আৰু ইণ্টেণ্ট হিচাপে Relative Colorimetric বাছনি কৰক। এই পদ্ধতিয়ে sRGB গেমুটৰ ভিতৰত থকা ৰংবোৰ পোনপটীয়াকৈ মেপ কৰে, আনহাতে গেমুটৰ বাহিৰৰ ৰংবোৰক উপলব্ধ পৰিসৰত মসৃণভাৱে সংকুচিত কৰে। ফটোগ্ৰাফিক ইমেজৰ বাবে "Perceptual" ইণ্টেণ্ট ব্যৱহাৰ কৰা এৰাই চলক, কাৰণ ই সঠিক ডিজাইন কামৰ বাবে হিউব অতি দ্ৰুতগতিত সলনি কৰিব পাৰে। যদি আপুনি সম্পূৰ্ণৰূপে P3 পৰিৱেশত কাম কৰি থাকে, তেন্তে ফাইলটো P3 ত ৰাখক কিন্তু আপোনাৰ এক্সপোৰ্ট ছেটিংছত Display P3 নিৰ্দিষ্ট কৰাটো নিশ্চিত কৰক। ৰং স্থান ৰূপান্তৰ কৰাৰ আগতে কেতিয়াও ট্ৰেন্সপাৰেন্সী ফ্লেটেন কৰিব নালাগে, কাৰণ ই ট্ৰেন্সপাৰেণ্ট এজৰ ধৰণ সলনি কৰিব পৰা পটভূমিৰ ৰংৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। তীক্ষ্ণ এজ সংৰক্ষণ কৰিবলৈ এলফা চেনেলসহ PNG হিচাপে ফাইলটো ছেভ কৰক, বা যদি ফাইলৰ আকাৰ প্ৰধান হয়, তেন্তে উচ্চ-মানৰ JPEG হিচাপে ছেভ কৰক, নিশ্চিত কৰক যে সংকোচন স্তৰে গ্ৰেডিয়েণ্টত বেণ্ডিং আনে নাই।

এক্সপোৰ্টৰ পিছত হাতেৰে হোৱাইট বেলেঞ্চ সমন্বয় কৰা

সঠিক প্ৰ'ফাইল ৰূপান্তৰ থকা সত্ত্বেও, AI ইমেজবোৰত প্ৰায়েই সিহঁতৰ ট্ৰেইনিং ডেটা বা জেনেৰেচন পেৰামিটাৰৰ বাবে সামান্য ৰংৰ ছায়া থাকে। ইমপোৰ্ট কৰাৰ পিছত, দৃশ্যগতভাৱে হোৱাইট বেলেঞ্চ মূল্যায়ন কৰক। হিষ্টগ্ৰাম পৰীক্ষা কৰিবলৈ Levels এডজাষ্টমেণ্ট লেয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰক। যদি হিষ্টগ্ৰামত দুয়োফালে খালী ঠাই দেখা যায়, তেন্তে টোনাল ৰেঞ্জ প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ব্লেক আৰু হোৱাইট পইণ্ট সমন্বয় কৰক। ই প্ৰায়েই হিউ/চেচাৰেচন এডজাষ্টমেণ্টতকৈ সামান্য ৰংৰ ছায়া অধিক কাৰ্যকৰীভাৱে সংশোধন কৰে। নিৰ্দিষ্ট ৰং সংশোধনৰ বাবে, Curves এডজাষ্টমেণ্ট ব্যৱহাৰ কৰক। এটা নিউট্ৰেল ৰেফাৰেন্স ছেট কৰিবলৈ ইমেজত হোৱাইট পইণ্টত ক্লিক কৰক, তাৰপিছত বাকী থকা টিণ্ট নিউট্ৰেলাইজ কৰিবলৈ ৰেড, গ্ৰিন আৰু ব্লু চেনেলবোৰ পৃথকভাৱে সমন্বয় কৰক। উদাহৰণস্বৰূপে, যদি ইমেজটো অতি উষ্ণ দেখা যায়, তেন্তে মিডটোনত ব্লু চেনেল সামান্য বঢ়াওক। কেৱল চকুৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰিব; ডেটেল ক্লিপ হোৱা নাই নিশ্চিত কৰিবলৈ হিষ্টগ্ৰাম ব্যৱহাৰ কৰক। এই হাতেৰে কৰা সমন্বয়ে আপোনাক অন্তিম চেহেৰাৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ দিয়ে, নিশ্চিত কৰে যে AI-ৰ প্ৰাৰম্ভিক আউটপুট আপোনাৰ ব্ৰাণ্ড গাইডলাইন বা ডিজাইন এস্থেটিকৰ সৈতে খাপ খায়। ই এটা সংশোধনমূলক পদক্ষেপ, সৃজনশীল পদক্ষেপ নহয়, যি শৈল্পিক উন্নতিতকৈ শুদ্ধতাৰ লক্ষ্যৰে কৰা হয়।

স্ক্ৰীণসমূহৰ মাজত ৰংৰ ধাৰাবাহিকতা পৰীক্ষা কৰা

ৰংৰ শুদ্ধতা দৰ্শন কৰা সঁজুলিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। আপোনাৰ চূড়ান্ত ডিজাইনটো একাধিক স্ক্ৰীণত পৰীক্ষা কৰি চাওক যাতে ই কেনেকৈ প্ৰতিফলিত হয় সেয়া বুজিব পাৰে। আপোনাৰ ডিজাইনটো এটা মানক লেপটপ স্ক্ৰীণ, এটা মোবাইল ডিভাইচ আৰু সম্ভৱ হ’লে, এটা কেলিব্ৰেটেড প্ৰফেচনেল মনিটৰত চাওক। চাচুৰেশ্যন আৰু উজ্জ্বলতাৰ পাৰ্থক্যসমূহ লক্ষ্য কৰক। যদি ছবিটো মোবাইল ডিভাইচত ম্লান যেন লাগে, তেন্তে ইয়াৰ কাৰণ হ’ব পাৰে যে ডিভাইচটোৱে এটা আক্ৰমণাত্মক ৰং প্ৰ’ফাইল প্ৰয়োগ কৰিছে। এনে ক্ষেত্ৰত, দুটা সংস্কৰণ তৈয়াৰ কৰা বিবেচনা কৰক: এটা ৱাইড-গেমুট ডিছপ্লেৰ বাবে অপ্টিমাইজ কৰা আৰু আনটো মানক sRGB-ৰ বাবে। উপলব্ধ হ’লে, ভিন্ন ৰং প্ৰ’ফাইল ছিমুলেট কৰিবলৈ ব্ৰাউজাৰ ডেভেলপাৰ টুলছ ব্যৱহাৰ কৰক। এই পৰীক্ষা পৰ্যায়টোৱে আপোনাৰ দৰ্শকসকলে ৰংসমূহ কেনেকৈ গ্ৰহণ কৰিব সেয়া আগতীয়াকৈ অনুমান কৰাত সহায় কৰে। মনত ৰাখিব যে কোনো একক ছেটিংছৰে সকলো ডিভাইচত নিখুঁত ধাৰাবাহিকতাৰ গ্যारेণ্টি দিয়া নহয়, কিন্তু পদ্ধতিগত পৰীক্ষাই আপোনাৰ লক্ষ্য দৰ্শকৰ বাবে সৰ্বোত্তম আপোছ কৰাৰ সুযোগ দিয়ে। ভৱিষ্যতৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনাৰ ৱৰ্কফ্ল’ উন্নত কৰিবলৈ এই পৰ্যবেক্ষণসমূহ নথিভুক্ত কৰক।

এই গাইডটো ডিজাইনাৰ আৰু ডেভেলপাৰসকলৰ বাবে আটাইতকৈ উপযোগী যিসকলে মিশ্ৰিত-ডিভাইচ পৰিৱেশত পূৰ্বানুমানযোগ্য ৰং প্ৰতিলিপিকৰণৰ প্ৰয়োজন হয়। ই সেইসকলৰ বাবে কাম কৰে যিসকলে ব্যক্তিগত সৌন্দৰ্য্যমূলক সালসলনিৰ চেতৈ প্ৰযুক্তিগত শুদ্ধতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। যিসকলে কেৱল এটা ইক’ছিষ্টেমৰ ভিতৰত কাম কৰে, যেনে কেৱল Apple ডিভাইচ, বা যিসকলে প্ৰযুক্তিগত কেলিব্ৰেশ্যনৰ চেতৈ সহজাত দৃশ্যগত সালসলনি পছন্দ কৰে, তেওঁলোকে এই স্তৰৰ বিৱৰণ অপ্ৰয়োজনীয় বুলি বিবেচনা কৰিব পাৰে আৰু সৰল, দৃশ্য-প্ৰধান টুলছ পছন্দ কৰিব পাৰে।

বিজ্ঞাপন
বিজ্ঞাপন

The AI Creative Workflow Guide

The reader will be able to select, integrate, and apply AI tools effectively across creative media and design workflows.

Get it — $29