AI မှ ထုတ်လုပ်သော အရောင်များသည် Photoshop သို့မဟုတ် Illustrator တွင် မှန်ကန်စွာ ပေါ်လာစေရန်အတွက်၊ ပထမဦးစွာ ထုတ်လုပ်သည့်စနစ်က အသုံးပြုထားသော အရောင်နေရာ (color space) ကို သတ်မှတ်ရပါမည်။ ထို့နောက် သင့်အလုပ်လုပ်ကိုင်ရာ နေရာ (workspace) ကွာခြားပါက တင်သွင်းသည့်အခါ ဖိုင်ကို sRGB သို့ တိကျစွာ ပြောင်းလဲရပါမည်။ ဤလုပ်ငန်းစဉ်သည် ပုံရိပ်၏ embedded profile ကို လျစ်လျူရှုထားခြင်း သို့မဟုတ် တည်းဖြတ်နေစဉ် ကိုက်ညီမှုမရှိခြင်းကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာသော အရောင်ဖျော့သွားခြင်း သို့မဟုတ် အရောင်အလွန်ပြင်းထန်သွားခြင်းတို့ကို ကာကွယ်ပေးသည်။
AI ထုတ်လုပ်မှုများတွင် sRGB နှင့် Display P3 ကို နားလည်ခြင်း
ခေတ်မီ AI ပုံရိပ်ထုတ်လုပ်သည့်စနစ်အများစုသည် Display P3 သို့မဟုတ် Adobe RGB တို့တွင် ထုတ်လုပ်လေ့ရှိပြီး၊ ၎င်းတို့သည် အများစုသော ဝဘ်ဘရောက်ဇာများနှင့် ယခင်မျက်နှာပြင်များတွင် အသုံးပြုသည့် စံ sRGB ထက် ပိုမိုကျယ်ပြန့်သော gamut ကို ပေးစွမ်းနိုင်သည်။ Display P3 သည် အစိမ်းရောင်နှင့် အနီရောင်အတွက် ပိုမိုကျယ်ပြန့်သော အတိုင်းအတာကို လွှမ်းခြုံထားသဖြင့် high-end မျက်နှာပြင်များပေါ်တွင် ပုံရိပ်များသည် ပိုမိုတောက်ပပြီး အရောင်ပြင်းထန်စွာ ပေါ်လာသည်။ သို့သော်၊ ပြောင်းလဲရေးသတ်မှတ်ချက်များ မရှိဘဲ Display P3 ပုံရိပ်တစ်ခုကို sRGB သို့သတ်မှတ်ထားသော ဒီဇိုင်းဆော့ဖ်ဝဲလ်တွင် ဖွင့်လိုက်ပါက၊ ဆော့ဖ်ဝဲလ်သည် အရောင်တန်ဖိုးများကို မှားယွင်းစွာ အဓိပ္ပာယ်ဖွင့်ဆိုနိုင်ပြီး၊ ပျော့ဖျော့ပြီး မီးခိုးရောင်ဆန်သော ပုံစံမျိုး ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်သည်။ ဆန့်ကျင်ဘက်အားဖြင့်၊ ပြောင်းလဲရေးမပါဘဲ wide-gamut ပုံရိပ်တစ်ခုကို ကျဉ်းမြောင်းသော နေရာထဲသို့ အတင်းအဓမ္မ ထည့်သွင်းလိုက်ပါက clipping ဖြစ်ပေါ်နိုင်ပြီး၊ အရောင်ပြင်းထန်သော အရောင်များရှိ အသေးစိတ် အစိတ်အပိုင်းများ ဆုံးရှုံးသွားတတ်သည်။ ရည်ရွယ်ချက်မှာ အရောင်များကို "ပိုတောက်ပစေရန်" မဟုတ်ဘဲ၊ ကိန်းဂဏန်းတန်ဖိုးများသည် သင့်မျက်နှာပြင်ပတ်ဝန်းကျင်အတွက် မှန်ကန်စွာ ပြောင်းလဲပေးနိုင်ရန် သေချာစေခြင်းဖြစ်သည်။ သင့်မျက်နှာပြင်သည် sRGB သို့ calibrated လုပ်ထားပါက၊ P3 ပုံရိပ်သည် ဆော့ဖ်ဝဲလ်က ပိုကျယ်သော တန်ဖိုးများကို သင့်မျက်နှာပြင်၏ ကျဉ်းမြောင်းသော အတိုင်းအတာထဲသို့ ဉာဏ်ပညာရှိရှိ mapping လုပ်ပေးမှသာ မှန်ကန်စွာ ပေါ်လာမည်ဖြစ်သည်။ သင့်မျက်နှာပြင်သည် P3 ကို ထောက်ပံ့ပါက၊ အရောင်တောက်ပမှုအပြည့်အဝကို ထိန်းသိမ်းနိုင်သော်လည်း၊ နောက်ဆုံးထုတ်ယူသည့် format သည် ထိုကျယ်ပြန့်သော gamut ကို ထောက်ပံ့ကြောင်း သေချာစေရမည်။ မဟုတ်ပါက၊ အပိုအရောင်အချက်အလက်များသည် ပယ်ဖျက်ခံရမည်ဖြစ်သည်။
မှန်ကန်သော အရောင်စီမံခန့်ခွဲမှုကို သတ်မှတ်ခြင်း
သင့်ဒီဇိုင်းလုပ်ငန်းခွင်ကို မူရင်းသတ်မှတ်ချက်များအပေါ် မှီခိုအားထားခြင်းထက် အရောင်နေရာများကို ရည်ရွယ်ချက်ရှိရှိ ကိုင်တွယ်နိုင်ရန် သတ်မှတ်ထားရပါမည်။ Photoshop တွင် Edit > Color Settings သို့သွားပါ။ ဝဘ်နှင့် ပုံနှိပ်လုပ်ငန်းများအတွက် Working Space ကို sRGB IEC61966-2.1 သို့ သတ်မှတ်ပါ။ ၎င်းသည် နေရာအနှံ့အပြားတွင် အသုံးပြုနိုင်သောကြောင့် အလုံအလောက်ဆုံး အခြေခံဖြစ်သည်။ Conversion Options ကို "Relative Colorimetric" သို့ သတ်မှတ်ပြီး "Black Point Compensation" checkbox ကို ဖွင့်ထားပါ။ Relative Colorimetric သည် မူရင်းပုံ၏ အဖြူရောင်အမှတ်ကို ထိန်းသိမ်းပေးသဖြင့် AI ဖြင့်ထုတ်လုပ်ထားသော အနုပညာလက်ရာများ၏ ရည်မှန်းချက်အတိုင်း တောက်ပမှုနှင့် ကွာခြားချက်ကို ထိန်းသိမ်းရန် အရေးကြီးသည်။ Black Point Compensation သည် အမှောင်ရောင်များကို မှန်ကန်စွာ ချိန်ညှိပေးပြီး အရိပ်များ အလွန်အမင်း မှောင်သွားခြင်း သို့မဟုတ် အလွန်အမင်း တောက်ပသွားခြင်းများကို ကာကွယ်ပေးသည်။ Illustrator တွင်လည်း File > Document Color Mode အောက်တွင် ဆင်တူသော သတ်မှတ်ချက်များရှိသည်။ ၎င်းသည် သင့်အဓိက ထုတ်လုပ်မှုလိုအပ်ချက်နှင့် ကိုက်ညီမှုရှိစေရန် သေချာပါစေ။ High-end ဒစ်ဂျစ်တယ်ဖန်သားပြင်များအတွက် ဒီဇိုင်းဆွဲနေပါက Display P3 ကို ရွေးချယ်နိုင်သော်လည်း ပိုမိုဟောင်းနွမ်းသော စက်ပစ္စည်းများတွင် မှန်ကန်စွာ ပြသနိုင်ခြင်း မရှိနိုင်ကြောင်း မေ့ထားခြင်း မရှိရပါ။ လုပ်ငန်းခွင်နေရာ တစ်ခုမှ တစ်ခုသို့ ပြောင်းလဲသည့်အခါ မမျှော်လင့်ထားသော အရောင်ပြောင်းလဲမှုများ မဖြစ်စေရန် သင့်လုပ်ငန်းခွင်နေရာတွင် တစ်သမတ်တည်းရှိစေပါ။ Professional အဆင့် အရောင်ကိုက်ညီမှုအတွက် Software သက်သက်ဖြင့် ချိန်ညှိခြင်းသည် မလုံလောက်လေ့ရှိသဖြင့် ဖြစ်နိုင်ပါက Hardware calibrator ဖြင့် သင့်မော်နီတာကို ချိန်ညှိထားကြောင်း အမြဲတမ်း စစ်ဆေးပါ။
အရောင်တောက်ပမှု မပျောက်ဆုံးစေဘဲ PNG/JPG ဖိုင်များကို ပြောင်းလဲခြင်း
AI မှထုတ်လုပ်ထားသော PNG သို့မဟုတ် JPG ဖိုင်များကို တင်သွင်းရာတွင် သင့်ဆက်တင်များကို ကြိုတင်သတ်မှတ်ပြီးဖြစ်ပါက အလိုအလျောက် အရောင်ပြောင်းလဲခြင်းကို မမှီခိုပါနှင့်။ အစားထိုးအနေဖြင့် အရောင်တောက်ပမှုကို ထိန်းသိမ်းရန် ရည်ရွယ်ချက်ရှိရှိ လုပ်ငန်းစဉ်တစ်ခုကို လိုက်နာပါ။ ပထမဦးစွာ ပုံရိပ်၏ ဂုဏ်သတ္တိများကို စစ်ဆေးပြီး ၎င်း၏ မူလ အရောင်နေရာ (color space) ကို အတည်ပြုပါ။ ပုံရိပ်သည် sRGB တွင် ရှိပြီးဖြစ်ပါက ပြောင်းလဲရန် မလိုအပ်ပါ။ ပွင့်စေရုံသာ ပြုလုပ်ပါ။ ပုံရိပ်သည် Display P3 တွင်ရှိပြီး သင့်အလုပ်လုပ်ကွက်သည် sRGB ဖြစ်ပါက Edit > Convert to Profile မီနူးကို အသုံးပြုပါ။ နေရာသို့ရောက်ရှိသည့် အရောင်နေရာအဖြစ် sRGB ကို ရွေးချယ်ပြီး intent အဖြစ် Relative Colorimetric ကို ရွေးချယ်ပါ။ ဤနည်းလမ်းသည် sRGB gamut အတွင်း ကိုက်ညီသော အရောင်များကို တိုက်ရိုက်ချိန်ညှိပေးပြီး gamut အပြင်ဘက်ရှိ အရောင်များကို ရရှိနိုင်သော အတိုင်းအတာအတွင်း ချောမွေ့စွာ ဖိသိပ်ပေးသည်။ တိကျသော ဒီဇိုင်းအလုပ်များအတွက် ဓာတ်ပုံပုံရိပ်များတွင် 'Perceptual' intent ကို အသုံးပြုခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ပါ၊ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် ၎င်းသည် အရောင်အဆင်းများကို အလွန်အမင်း ပြောင်းလဲစေနိုင်သောကြောင့် ဖြစ်သည်။ P3 ပတ်ဝန်းကျင်တွင်သာ လုံးဝအလုပ်လုပ်နေပါက ဖိုင်ကို P3 တွင် ဆက်လက်ထားရှိပြီး သင့်ထုတ်ယူသည့်ဆက်တင်များတွင် Display P3 ကို သတ်မှတ်ထားကြောင်း သေချာပါစေ။ အရောင်နေရာများ ပြောင်းလဲမီ Transparency ကို Flatten မလုပ်ပါနှင့်၊ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် ၎င်းသည် နောက်ခံအရောင် ပြောင်းလဲမှုများကို ဖြစ်ပေါ်စေပြီး ပွင့်လင်းမြင်သာသော အနားသတ်များ၏ အရောင်အဆင်းကို ပြောင်းလဲစေနိုင်သောကြောင့် ဖြစ်သည်။ ပုံရိပ်အနားသတ်များ တိကျစွာရှိနေစေရန် alpha channels ပါဝင်သော PNG အဖြစ် သိမ်းဆည်းပါ၊ သို့မဟုတ် ဖိုင်အရွယ်အစားသည် အဓိကဖြစ်ပါက အရည်အသွေးမြင့် JPEG အဖြစ် သိမ်းဆည်းပြီး gradient များတွင် banding မဖြစ်စေရန် compression level ကို သေချာစေပါ။
ထုတ်ယူပြီးနောက် အဖြူရောင်ညီမျှခြင်းကို လက်ဖြင့် ချိန်ညှိခြင်း
Profile ပြောင်းလဲမှု မှန်ကန်သော်လည်း၊ AI ပုံရိပ်များသည် ၎င်းတို့၏ သင်ကြားရေးဒေတာများ သို့မဟုတ် ထုတ်လုပ်ရေးပရိုတိုကောများကြောင့် အရောင်အနည်းငယ် လွဲနေတတ်သည်။ တင်သွင်းပြီးနောက် အဖြူရောင်ညီမျှခြင်းကို မျက်စိဖြင့် အကဲဖြတ်ပါ။ Histogram ကို စစ်ဆေးရန် Levels adjustment layer ကို အသုံးပြုပါ။ Histogram တွင် တစ်ဖက်တစ်ချက်စီတွင် နေရာလွတ်များ ပေါ်လာပါက tonal range ကို ပြန့်ကားစေရန် အနက်ရောင်နှင့် အဖြူရောင် အမှတ်များကို ချိန်ညှိပါ။ ဤသည်မှာ hue/saturation ချိန်ညှိမှုများထက် အရောင်အနည်းငယ် လွဲနေမှုများကို ပိုမိုထိရောက်စွာ ပြင်ဆင်ပေးလေ့ရှိသည်။ အထူးအရောင်ပြင်ဆင်မှုများအတွက် Curves adjustment ကို အသုံးပြုပါ။ ပုံရိပ်ရှိ အဖြူရောင်အမှတ်ကို နှိပ်ပြီး neutral reference ကို သတ်မှတ်ပါ၊ ထို့နောက် ကျန်ရှိနေသော အရောင်အဆင်းကို ဖယ်ရှားရန် အနီရောင်၊ အစိမ်းရောင်နှင့် အပြာရောင် channel များကို တစ်ခုချင်းစီ ချိန်ညှိပါ။ ဥပမာ၊ ပုံရိပ်သည် အလွန်နွေးထွေးနေပါက midtones တွင် အပြာရောင် channel ကို အနည်းငယ် တိုးမြှင့်ပါ။ မျက်စိကိုသာ မမှီခိုပါနှင့်။ အသေးစိတ်အချက်အလက်များ ပျောက်ဆုံးမသွားစေရန် Histogram ကို အသုံးပြု၍ သေချာစေပါ။ ဤလက်ဖြင့်ချိန်ညှိမှုသည် နောက်ဆုံးပေါ်ထွက်ရှိမှုကို ထိန်းချုပ်နိုင်စေပြီး AI ၏ မူလထုတ်လုပ်မှုသည် သင့်ဘရန်းလ် လမ်းညွှန်ချက်များ သို့မဟုတ် ဒီဇိုင်းအလှညီအမျှမှုနှင့် ကိုက်ညီစေသည်။ ၎င်းသည် ဖန်တီးမှုဆိုင်ရာ အဆင့်မဟုတ်ဘဲ တိကျမှုကို ရည်ရွယ်သည့် ပြင်ဆင်ရေးအဆင့် ဖြစ်သည်။
အစိတ်အပိုင်းများအကြား အရောင်တည်ငြိမ်မှု စမ်းသပ်ခြင်း
အရောင်တိကျမှုသည် ကြည့်ရှုသော စက်ပစ္စည်းအပေါ် မူတည်ပါသည်။ သင့်ဒီဇိုင်းကို မည်သို့ ပြောင်းလဲပုံဖော်သည်ကို နားလည်ရန် နောက်ဆုံးဒီဇိုင်းကို မျက်နှာပြင်အများအပြားတွင် စမ်းသပ်ပါ။ စံသတ်မှတ်ချက်ရှိ လက်ပ်တော့ပ်မျက်နှာပြင်၊ မိုဘိုင်းစက်ပစ္စည်းနှင့် ဖြစ်နိုင်ပါက ချိန်ညှိပြီးသား ပရော်ဖက်ရှင်နယ် မော်နီတာတို့တွင် သင့်ဒီဇိုင်းကို ကြည့်ရှုပါ။ အရောင်ပြည့်ဝမှုနှင့် အလင်းရောင်တောက်ပမှု ကွာခြားချက်များကို မှတ်သားထားပါ။ မိုဘိုင်းစက်ပစ္စည်းများတွင် ပုံရိပ်သည် မှုန်ဝါးနေပါက၊ ထိုစက်ပစ္စည်းသည် အရောင်ပရိုဖိုင်ကို ပြင်းထန်စွာ အသုံးပြုနေသောကြောင့် ဖြစ်နိုင်သည်။ ထိုကဲ့သို့သော အခြေအနေများတွင် နှစ်မျိုးကွဲသော ဗားရှင်းများကို ဖန်တီးရန် စဉ်းစားပါ- တစ်ခုမှာ wide-gamut မျက်နှာပြင်များအတွက် အထူးသင့်လျော်အောင် ပြုလုပ်ထားပြီး၊ အခြားတစ်ခုမှာ စံ sRGB အတွက် ဖြစ်သည်။ ရရှိနိုင်ပါက ဘရောက်ဇာ developer tools များကို အသုံးပြု၍ အရောင်ပရိုဖိုင်အမျိုးမျိုးကို အတုယူကြည့်ရှုပါ။ ဤစမ်းသပ်မှုအဆင့်သည် သင့်ပရိသတ်က အရောင်များကို မည်သို့ မြင်တွေ့မည်ကို ကြိုတင်ခန့်မှန်းနိုင်ရန် ကူညီပေးသည်။ စက်ပစ္စည်းအားလုံးတွင် တစ်ပြေးညီဖြစ်မှုကို အာမခံနိုင်သော တစ်ခုတည်းသော ဆက်တင်မရှိကြောင်း မှတ်မိထားပါ၊ သို့သော် စနစ်တကျ စမ်းသပ်ခြင်းသည် သင့်ပစ်မှတ်ပရိသတ်အတွက် အကောင်းဆုံး အပေါင်းအစပ်ကို ရွေးချယ်နိုင်ရန် ခွင့်ပြုသည်။ အနာဂတ်ပရောဂျက်များအတွက် သင့်လုပ်ငန်းစဉ်ကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေရန် ဤလေ့လာတွေ့ရှိချက်များကို မှတ်တမ်းတင်ထားပါ။
ဤလမ်းညွှန်ချက်သည် ရောနှောစက်ပစ္စည်းပတ်ဝန်းကျင်များတွင် တည်ငြိမ်သော အရောင်ပြန်လည်ထုတ်လုပ်မှု လိုအပ်သော ဒီဇိုင်းနာများနှင့် developer များအတွက် အသုံးဝင်ဆုံးဖြစ်သည်။ ဘာသာရပ်ဆိုင်ရာ အလှအပပြင်ဆင်မှုများထက် နည်းပညာတိကျမှုကို ဦးစားပေးသူများအတွက် ဖြစ်သည်။ Apple စက်ပစ္စည်းများကဲ့သို့သော စနစ်တစ်ခုတည်းအတွင်းသာ လုပ်ကိုင်သူများ၊ သို့မဟုတ် နည်းပညာဆိုင်ရာ ချိန်ညှိမှုများထက် သဘာဝကျသော မြင်တွေ့မှုအခြေခံ ချိန်ညှိမှုများကို ပိုမိုနှစ်သက်သူများသည် ဤအသေးစိတ်အချက်အလက်များကို မလိုအပ်ဟု ခံစားရနိုင်ပြီး၊ ပိုမိုရိုးရှင်းသော၊ မြင်တွေ့မှုဦးစားပေးသော ကိရိယာများကို ပိုမိုနှစ်သက်နိုင်သည်။
The AI Creative Workflow Guide
The reader will be able to select, integrate, and apply AI tools effectively across creative media and design workflows.
Get it — $29